08 oktober
Backup er ikke nødvendig…

Her vil nok noen velte kaffekoppen. Poenget mitt er ikke at du ikke skal ta backup. Du bør ta det alvorlig! Vi har hørt flere ganger at kunder ikke behøver backup.

Backup burde være det første du tenker på når du velger webhotell eller hosting-partner. Eller når du har hele familiealbumet lagret på Mac’n, iPaden eller iPhone.

Men backupen må også fungere og du må ha tilgang til den. Å være kunde hos et webhotell i Norge eller utlandet  innebærer at du må ha en god del tillit til webhotellet.

De aller fleste som velger webhotell tenker nok aller sist på hvordan backupen foregår. Det er pris, lokasjon og lagringsplass/support som avgjør. At det er backup er en bonus – man laster jo ned nettstedet sitt hver uke uansett?

Poenget mitt er at man må være kritisk til sin webhost. Her er to selvopplevde historier fra mange år tilbake. Disse har bidratt til hvordan jeg tenker sikkerhet og backup.

 

Historier fra virkeligheten – tap av data

 

Case 1: Jeg var forhandler/videreselger for ett av de mer kjente hostingselskapene over there. Jeg hadde et abbonement som inkluderte backup for meg og mine kunder. Plutselig en dag falt serverene dems ned. Det viste seg at backupen dessverre ikke var tilgjengelig. Med litt flaks kunne jeg få en veldig gammel bacup. Dermed mistet mine kunder og jeg masse arbeid.

Case 2: Vi hadde en server som kjørte et kontrollpanel tilsvarende cPanel. Denne tok backup både lokalt og til et eksternt FTP-området. Med andre ord burde det være en 100% sikker backupløsning. Problemet var bare at et flertall av filene var korrupt pga feil i kontrollpanelet. Heldigvis hadde vi R1Soft Backup i tillegg og dagen ble reddet!

 

Dette er bare to – jeg har også mange lignende historier fra andre i samme bransje – både kollegaer og konkurrenter. Og privatpersoner.

Greia er – det finnes to typer mennesker i verden: De som allerede har opplevd datatap og har lært av det. Og de som snart kommer til å lære det. I firmaet mitt starter vi med å planlegge backupen FØR vi finner frem de fancy og glossy løsningene.

Problemer vi bl.a. har sett er at noen kontrollpaneler lagrer filer med webserveren som eier og hvor brukerne og dermed backupen ikke har tilgang til alle filer. Man kan se en stor backupfil og tenke at «ja, det her virket fint» – bare for å finne ut når man har behov for den at man har bare halvparten av dataene man har samlet inn.  Heldigvis har mange flaks og servere går ikke ned hver dag – det redder mange.

 

Ja, vi kunne solgt webhotell med 100 GB diskplass til en enda billigere penge. Men når denne backupen skal speiles både lokalt og ut mot andre datasentre, så har dette en kostnad. Dette både i lagringsplass, tid (det tar alltid tid å komprimere backupene og filene), administrasjon, lisenser til backupprogramvaren og ikke minst båndbredde. Vær derfor kritisk til ditt webhotell.

 

 

Hva er vår løsning?

Vår policy er at det som kan feile, vil feile.

Vi driver managed hosting – aktiv overvåkning – vi har ikke en million kunder og vi har et fornuftig antall kunder per server og dette gjør alt mye mer oversiktlig. I tillegg bruker vi verktøy (Paessler PRTG) for å monitorere helsen til server, backuper og infrastruktur.

Vi har også programvare som sjekker databasene for feil og som varsler oss hver eneste dag ved backup.

Det neste punktet er imidlertid noe av det viktigste:

 

Dobbelt backup av webhotell

 

Å ta backup av backupen hjelper ingen. Vi har valgt to uavhengige leverandører som har to ulike metoder for å hente ut både filer og databaser fra serveren.

Metode 1: Innebygd cPanel backup
Her bruker vi cPanel sitt innebygde backup-program. Dette tar backup til en lokal filserver i vårt datasenter og lagrer en ny versjon for hver dag en uke tilbake i tid og ofte lenger. Denne gjør det enkelt å flytte ditt webhotell til en ny server om vi har problemer. Metoden er best om hele webhotellet ditt skal gjenopprettes og er ikke så enkel for enkeltfiler du overskriver.

Metode 2: R1Soft CDP Backp
Fra ditt kontrollpanel kan du gjenopprette filer eller databaser på filnivå/databasenivå! Så hvis du overskriver en feil, så kan du gjenopprette kun denne ene filen eller denne ene databasen. Så dette er en mye mer kostbar – men også langt mer brukervennlig måte å finne tilbake til filer.

Merk at vi også sender denne backupen til andre datasentre vi har utstyr på. I tillegg til at vi lagrer den lokalt i vårt eget datasenter.

 

 

Hva kan du selv gjøre?

 

Test din backup! Gå inn i kontrollpanelet nå med en gang og se om du kan finne siste backup. Og ikke bare finn den – prøve å pakke den ut eller gjenopprette den til et annet sted. Se at backupen inneholder lesbare filer du kan åpne.